“Et lite hverdagseventyr…”

Det var en gang ei mamma som hadde 3 snille men aktive barn, i tillegg til at hun var dagmamma for 4 ekstrabarn. Økonomien var ikke særlig god og hun hadde lyst på trolldeigfigurer som hun ikke hadde råd til å kjøpe…. Trolldeig var en flott hobby som barna kunne delta på, og mye tid ble brukt rundt kjøkkenbordet. I begynnelsen passet figurene best i søpla, men sta som hun var, gav hun ikke opp og ble etter hvert så flink at hun kunne selge produktene, med god hjelp av sin eldste «pode». Leknes Glassmagasin og Husfliden på Leknes var hennes første kunder.

Etter hvert ble Lofoten Suvenirproduksjon dannet, og materialet gikk over fra trolldeig og steintroll, til keramikk laget av Norsk blåleire. Verkstedet var på loftet i heimen og keramikkovnene i kjelleren, og det ble mange tunge tak opp og ned trappene med 25 kg. sekker med leire.

Nå ble hun så tøff at hun hadde utstilling 2 ganger i året på Norges største innkjøpsmesse i Oslo sammen med sin første ansatte og trofaste Eva. Der fikk de mange kunder som hadde butikker og reiselivsanlegg over hele landet. Sakte men sikkert bygde de bedriften opp slik at det ble rom for å ha 2 egne agenter på landsbasis for å ivareta de kundene som de solgte til.

De er stolte av å ha bl.a. levert julegaver til alle ansatte i hele Widerøe, levert egen keramikk til Blaafarveverket som var en stor kunde. Dersom dere tar turen til Fiskeridirektoratet i Bergen vil dere se en hel vegg dekket av keramikkfisker fra Lofoten. En vegg av fugler vil dere se om dere tar turen til Cato Senteret i Son m.fl.

I 1993 ble Lofoten Gave og Håndverksmesse startet. Messa har 25-års jubileum i 2018 og har vært arrangert som et skikkelig familieforetak i alle år. Heldigvis har familien vokset seg til og har fått staute og flotte tilskudd til «stammen». I år som tidligere arrangeres messa 1. helg i november, og det kommer utstillere fra hele landet for å selge sine produkter til det hyggelige publikummet i Lofoten.

Den 16.08.1994 ble det gavebutikk på Leknes i Einar Hagens gamle Øl-utsalg. Etter deres forhold var det veldig dyr husleie, men de mente at beliggenheten var viktig for at bedriften skulle overleve. Butikken var på 20 m2 og kontor på 50 m2. Lokalet var avdelt med en gardin som ble flyttet etter hvert som varelageret ble betalt, og lønnen til daglig leder var ikke mye å snakke om, for å si det forsiktig.

Etter hvert ble keramikkverkstedet flyttet til 2. etasje i lokalene på Leknes. Det måtte så vike plass for lampebutikk og plutselig hadde vi for små lokaler.

Da naboen Europris flyttet, ble deres lokaler pusset opp og dermed flyttet vi inn med Lofoten Gaver og Brukskunst, Mesterlys Lofoten og Lofoten Souvenirproduksjon. Keramikkverkstedet ble etter hvert solgt, og koser seg nå hos Kunstpausen i Myklevik.

I 2018 ble butikken utvidet med ca. 100 m2 salgsflate og er nå på totalt 750 m2

Lofoten Gaver og Brukskunst fører ledende merkevarer som f.eks. Blæst, Norlender, Scandinavian Explorer, Masai, Troll Tinn, Diz smykker, m.m.

Lokalmat og andre matgaver finner du også hos oss. Vi har et stort vareutvalg og ønsker å være den foretrukne gave og reiseminnebutikken i Lofoten.

Mesterlys Lofoten finner du også i våre lokaler på Leknes. Der finner du Lofotens beste utvalg i hjemmebelysning og vi fører kjente merker som: Belid, MS Belysning, Eglo, EA belysning, Herstal, Norlys, m. fl.

Fra 2001 har Lofoten Gaver og Brukskunst drevet butikkutsalg, salg av bussturer og informasjon i Leknes Havn i cruisesesongen. Denne butikken er bare åpen ved cruisebåtanløp.

I 2013 fikk bedriften fått et nytt lite tilskudd. Moltemor startet da hjemmeproduksjon av forskjellige typer syltetøy som går under merkenavnet «en smak av midnattsol ®» Navnet er et registrert varemerke og produktene selges hos de største reiselivsanleggene i Norge og i enkelte matbutikker.

Det har tatt mange år å komme dit vi er i dag, og takket være gode kunder og flotte medarbeidere kan vi i 2019 feire 25 års jubileum for Lofoten Gaver og Brukskunst AS.