Sommerfugler i magen

nina arntzenNina Arntzen har sommerfugler i magen. Det er spennende å stå på egne bein.

Arntzen startet så smått å jobbe med «sitt» materiale høsten 2007, og to år senere fikk hun midler fra Innovasjon Norge for å kjøpe inn utstyr slik at hun kunne innrede kjelleren hjemme til et verksted hvor hun kunne drive med det som er hennes store lidenskap og hobby, nemlig glass.

- Selv om jeg nå først har begynt å jobbe med glass har jeg likevel alltid latt meg fascinere av dette fantastiske materialet. Helt siden jeg som liten jente plukket glass i fjære. Det er noe med lyset og fargene som gjør glass så spesielt, forteller hun.

Det er likevel først det siste halvåret at det har blitt fart på produksjonen, men ikke nok fart skal vi tro de som har sett hennes produksjon.

- Ja, tilbakemeldingene jeg har fått er at jeg må få enda større utvalg, ellers er det bare positive kommentarer. Nå har jeg hatt stand på Ballstaddagene og under Høstvekka, men Lofoten Gave- og Håndverksmesse blir den første ordentlige messa jeg er på, og jeg skal innrømme at jeg er spent på mottakelsen. Vil et større publikum ha produktene mine? Så sommerfuglene i magen er der, ler hun.

Nina har tidligere jobbet med perler, og sammenlignet med glass krever det langt mindre utstyr og ikke minst økonomi. Men støtten fra Innovasjon Norge gjør at hun nå kan drive med det hun egentlig vil.

- Det stemmer at det er en ganske dyr hobby. En ovn der man brenner glasset kommer fort opp i rundt 50.000 kroner, og så må man ha sag, pussemaskin og diverse annet verktøy. Så derfor er håpet at jeg skal klare å tjene litt på dette, sier hun og presenterer noen av produktene sine.

nina arntzen2- Jeg lager anheng, smykker, ørepynt. I tillegg har jeg begynt å lage fat, glassflis og lysestaker. Og planen videre framover er jeg også skal lage glasskunst man kan henge i vinduer, sier hun forventningsfullt.

Alt er et resultat av eget design, forteller hun videre, men legger til at det er mulig å få råd og tips fra leverandører av utstyr. Hun har imidlertid ett sterkt ønske.

- Egentlig skulle jeg ønske at flere kunsthåndverkere kunne gått sammen om å leie lokaler slik at man kunne jobbe mer sammen. Fått et større fellesskap. Det tror jeg hadde vært inspirerende, avslutter hun.

Og kanskje kan Lofoten Gave- og Håndverksmesse være en arena å lufte nettopp slike tanker.

Frister med brød, lefser og sjokolade

lill gunnI det lille sjarmerende nordlandshuset på Ostad, trylles det fram de lekreste kreasjoner for en kresen gane.

Lill Gunn Markussen er fast gjest på Lofoten Gave og Håndverksmesse, og ble sist år premiert for beste stand der.

– Malin Beate Markussen, som er hos meg på utplassering fra salg og service, hadde ansvaret for utplassering og bekledning på standen vår da. Det blir nok hun som får ansvaret får årets stand også, smiler innehaveren av Lill Gunn's Gårdsbakeri.
Malin er med i absolutt alle deler av bedriften, fra planlegging og produksjon til salg og service. Hun har deltatt på kurs i sosiale media, der hun har lært å bruke disse effektivt i salgsprosessen. Også innehaveren har satt seg på skolebenken igjen.

– Jeg har begynt på skole innen utvikling av egen bedrift. Studiet kalles Fram-prosjektet og er iregi av innovasjon Norge. Det blir travelt, men spennende med både skole, gårdsdrift og bakeriet, men det skal nok gå fint, sier Lill Gunn.

Ny sjokoladebit

Vi har nylig lansert vår nye sjokoladebit, Maquavit, oppkalt etter akevitten med sammen navn. Denne sjokoladen har blitt svært godt mottatt hos bakeriets kunder.

– Vi er veldig stolte av dette helt nordnorske produktet vårt, fastslår Lill Gunn. Hun legger til at fordelen med slik hjemmelagd sjokolade er at den har en "lengre" smak, og hennes teori er at dette skyldes bruk av kun "ekte" ingredienser i produksjonen.

– Fokuset vårt på årets messe blir på sjokoladeproduksjonen samt brød og lefsebaksten. Kanskje tar vi med litt håndarbeidsprodukter også. De to travle damene holder det lille bakeriet åpent hele året, med unntak av januarmåneden, da er det velfortjent ferie.

Kontrastfylt og spennende

Gry AnetteFor Gry Anette Strømnes er det å få jobbe med steingods og porselen kontrastene som gir sjelefred.

– Når jeg sitter i verkstedet mitt og jobber med disse fantastiske materialene da blir all verdens problemer bare småtterier, sier den blide keramikeren som har verksted og bosted i Myklevika ved Stamsund.

– Så langt tilbake jeg kan huske har jeg malt akvareller, så jeg har vel egentlig alltid hatt en kreativ side, sier hun.

– Men det begynte vel å bli mer alvor da mannen min gjorde dette fjøset om til verksted i 2010. Jeg ser på det som en stor kjærlighetserklæring fra han. Tidligere har jeg laget keramikk på hobbybasis, men har nå tatt formell utdannelse, blant annet i Danmark, forteller hun.

Gry Anette2Strømnes driver altså keramikkverkstedet «Kunstpausen» hvor hun til og med tar inn grupper. Det være seg utdrikkingslag eller andre. - Nettopp det faktum at jeg inviterer grupper inn her var nok også det som var avgjørende for Innovasjon Norge, som valgte å støtte meg økonomisk da jeg søkte.

Men når hun sitter alene og jobber er hun i sin egen verden. Variasjonen i materialene hun jobber med gjør det hele veldig spennende.

– Det grove steintøyet og det myke, nesten sarte porselenet skaper store, spennende kontraster. Det er utrolig fascinerende, understreker hun. Og det er vakre og spesielle produkter hun tryller fram. Smykker og lysholdere er bare noe.


– Jeg faller alltid tilbake til den nordnorske naturen. Jeg bruker avtrykk av ting i naturen. En trestubbe, fiskebein, planter. Alt kan brukes, mener hun.

Gry Anette3Nå «gru-gleder» hun seg til å stille på Lofoten Gave- og Håndverksmesse for første gang. Hun skal ha stand sammen med svigersøsteren Trine, som lager kjoler.

– «Kjoler og keramikk». Det må da være en flott blanding, sier hun og ler.

– Joda, jeg gleder meg til å få vist fram det jeg lager for et større publikum. Skaffe meg erfaring og kontakter, og selvsagt å få treffe kunder og publikum på en helt annen måte enn jeg er vant til. Kanskje det gir mersmak? Jeg ser i alle fall fram til messa, avslutter hun.

 

Et dekorativt samarbeid

oddny olsenPå alle 20 messetilstelninger har Oddny T. Olsen hatt med seg en kjempeviktig samarbeidspartner.

Edel Saupstad med sitt firma Edel Dekor, har i alle år hatt en avgjørende rolle i hvordan Lofoten Gave- og Håndverksmesses utseende har blitt til. Nå er den dyktige dekoratøren blitt pensjonist og har trappet mye ned, men hun må likevel trå til når det nærmer seg messetid igjen.

– Jeg har avtale med Edel om at så lenge jeg eier og driver, så skal hun dekorere for meg. Pensjonering i denne sammenheng er helt uaktuelt, sier en lattermild Oddny T. Olsen. Olsen beskriver dekoratøren som sin høyre hånd, og har hatt Saupstad med på stort sett alt hun har gjort i profesjonell sammenheng.

– I alle våre samarbeidsprosjekter har Edel vært en oppdrager for ungene våre og lært dem nøyaktighet og viktigheten i å levere tilbake lånt utstyr. Det er et faglig og profesjonelt forhold vi har, men det er også så mye mer, forteller Olsen. Det går jo ikke an å pensjonere seg fra et så godt vennskap, legger hun til.

Vennskap og voksenopplæring

Olsen fremholder at de har ikke vært uvenner på 20 år. Uenige ja, men ikke uvenner.

– Vi finner alltid løsninger som er litt bedre enn det utgangspunktet var. Vi omgås mye både profesjonelt og privat, men vi har funnet vår måte for å klare å skille mellom disse rollene. Det er noe jeg tror har vært veldig viktig, og kanskje en forutsetning for å kunne samarbeide og utvikle oss i lag.

Ifølge messepotet Olsen er den kunnskapsformidlingen Edel har drevet med i bedriften hennes vært helt uvurderlig.

– Hun har rett og slett drevet voksenopplæring på oss i 20 år. Alle ansatte i butikken har fått opplæring av Edel, så hun regnes som fast inventar her hos oss. Nå har hun tatt fatt på opplæring av tredje generasjon og har satt barnebarnet på 31/2 år i arbeid med messedekoreringen. Han var forresten med i fjor også, ler Olsen.

Trygghet

Det sies at bak enhver suksessfull kvinne står en stødig mann, og slik er det med Edels ektemann Torstein.– Han har vært til enorm hjelp med konstruksjoner av utstillingsmateriell av alle slag. Han har laget alt mulig til meg, slik som prøvedukker, kulisser, utstillingsutstyr, og dette har han både tegnet og laget ferdig. Han har klart og fått ned på papiret, det to kreative hoder har klekket ut, og satt det ut i livet. Slikt må virkelig kalles en gave, tenker jeg. Oddny berømmer også den tryggheten Edel klarer å formidle.

- Hun formidler en visshet om at alt kommer til å gå bra, og det er enormt viktig for meg. Vi kommer alltid i mål sammen, og hun er min absolutte trygghet, slår den erfarne messearrangøren fast. 

- Trenger ildsjelene

Jonny Finstad– Oddny Olsen er i sannhet et godt forbilde for andre som har en idé og som tør å satse og stå på. Hun har vist at hun har «stayer-evne», involvert familien og gjort Lofoten Gave- og Håndverksmesse til et familieprosjekt. Det viser dermed evnen til å engasjere å tenke helhet, sier Finstad.

Messa, som fyller 20 år i år har drevet etter omtrent samme oppskrift i alle år. Småskalaprodusenter har møttes for å presentere sine produkter. Elevbedrifter har vunnet servicepris, varmepumper og tradisjonelt Thailandsk håndverk har stilt ut side om side. Det er delt ut bygdeutviklingspriser, og messa åpner med musikalske innslag av så vel blåsere som trekkspill. Det har også vært musikalske innslag foruten om åpningen, og her har det vært alt fra sekkepipe til country og western. Det har i tillegg vært moteoppvisning flere av årene. Det er ingen tvil om at det i tillegg til å være tradisjonelt, også framvises stor variasjon i innslagene.

– Lofoten Gave- og Håndverksmesse er uten tvil en arena for å få fram det som produseres rundt om i de tusen hjem. Lokalbefolkningen får en mulighet til å presentere og selge sine produkter, fortsetter ordføreren.

– Den er i tillegg blitt en institusjon og vi trenger flere ressurspersoner som Oddny, folk som er med og tar initiativ. Hun har virkelig vist handlekraft og det står det stor respekt av. Jonny Finstad sprer gjerne positive rykter.

– Det er tydelig at messa i tillegg til å være en salgsmesse for den enkelte aktør, også er et viktig møtested for mange mennesker i førjulstida. Jeg har til og med hørt at det faktisk er de som gjør hele julehandelen under messa til Oddny, sier han.

– Det er meg derfor en glede, på vegne av Vestvågøy kommune, å få lov å gratulere Oddny med 20 flotte år, og takke for det samfunnsnyttige arbeidet hun gjør. Jeg vil jo samtidig ønske lykke til med de neste 20 år.

 

 

 

Du er her: Hjem Artikler